Hvilket parforhold kører bedst for dig – det med arbejdsgiveren eller det med din partner?

Argh, det er måske lige at strække den!

Der er da stor forskel på en arbejdsgiver og en partner tænker du?

Og ja, det er der og det bør der være, men alligevel bliver de to ting ofte mixet godt og grundigt sammen. For nogle falder det ud til at ”forholdet” med arbejdsgiveren, er mere fordelagtigt end det med partneren derhjemme. Det er simpelthen på arbejdet vi trives bedst.
Når det går op for parret, så hører jeg ofte ”vi vil ikke rigtig de samme ting mere, vi/jeg/den anden har forandret os/sig”, ”vi er bare ikke forelsket mere” ”det er som om at vi er vokset fra hinanden”. Her kan jeg kun sige, ”I var nok aldrig rigtig vokset sammen så”
Jeg ved det lyder provokerende, men det er sandheden.

Der er langt fra at være forelsket, til at have et kærligt, jævnbyrdigt og sundt parforhold. Det kræver en indsats, og det er her de fleste går galt i byen. Parforholdet er vel bare noget der opstår når man har datet længe nok, og så kører det bare? NEJ …. det skal plejes, det skal passes på og det skal aftales.

Forelskelse er en enorm powerful følelse, der KUN varer op til 9-12 måneder. Det er ikke kun for sjov det hedder kærlighed gør blind, for det gør det. Det er en vigtig følelse, der ren biologisk skal sikre, at vi KUN har øje for hinanden og kun vil have sex med hinanden og det for at sikre vores arts overlevelse. Det er ren biologi, men også magi når det opstår.I vores moderne verden, har vi dog udviklet os til, at det ikke kun skal handle om sex og i øvrigt så skal følelsen også vare evigt. Hvor mange kærlighedsfilm har vi ikke efterhånden set, hvor det hele er magisk og rosenrødt, og endelig fik de to elskende hinanden, og prinsen og prinsessen fik hinanden og levede lykkeligt til deres dages ende. Mit bud er mange. Og vi får da heller ikke den trivielle hverdag at se på film 😊
Det kan ikke hele tiden være rosenrødt og det er der intet forkert i.

Når forelskelsen damper af, og den såkaldte gnist er væk, går det ofte galt for par og flere ender med at gå fra hinanden. Enten fordi de søger tilbage til den tid, eller de har måske ligefrem set deres partner igennem klare øjne og nu ser de en hel anden person. Forelskelsens tid er som nævnt en magisk og meget sexorienteret tid, men det er også en tid, hvor parret skal etablere et solidt fundament for et parforhold. Sker det ikke, kan det for nogle føles som ”man er vokset fra hinanden” Kodeordet for kærlighed er aftaler og samarbejde!

Når et par samarbejder, opstår der en samhørighed og nærhed som i sidste ende er grundlaget for kærlighed. Og det er det der er kilden til et sundt og langvarigt parforhold.

Det er også derfor jeg spørger, hvilket parforhold der kører bedst for dig?

Mange af os er virkelig dygtige til at samarbejde med kollegaer og chefer, lægge planer, have delmål være pligtopfyldende og kommunikere, når både når det går godt eller skidt. Hvordan går det lige med at gøre det med partneren?
Hvor tit har I sat jer ned og lagt planer og lavet aftaler for jeres parforhold? Her tænker jeg ikke kun, ”vi ønsker at blive forældre” eller ”vi ønsker at få et hus, være glade og lykkelige, rejse mv” der er også de små men meget betydningsfulde mål.

Det kunne være mål/aftaler for:
Vil vi have børn
Hvor mange børn vil vi have
Hvordan ønsker vi at opdrage
Hvordan lever vi som sammenbragt familie
Hvor meget tid bruger vi på arbejdet/sociale aktiviteter
Hvor meget skal vi se familie og venner
Hvor mange penge ønsker vi at have til os selv/bruge på at bo
Hvem har hvilke pligter i hjemmet
Hvor meget sex skal vi have
Skal vi lave en aftale og holde en ”statussamtale”

Når nu vi ved at forelskelse gør blind, og blot er en kraftig følelse, der skal sikre vores arts overlevelse i form af forplantning, så bør vi faktisk gøre os selv den tjeneste, at være ret skarpe på, hvad vi som individer, altså DU bør være skarp på, hvad DU gerne vil have i et parforhold. For hvordan ved du ellers om du har fundet den rette?

Når forelskelsen har lagt sig og du ser mere tydeligt, er det så den rette du har valgt at indgå i et parforhold med?
Har I fælles ønsker og mål, vil I støtte hinanden i hinandens?
Hvad er vigtig for dig i et parforhold, og hvad kan du gå på kompromis med?

Jeg ved det kan lyde kedeligt at have en ”tjekliste”, men jeg tror det kunne redde mange parforhold, hvis de hver især kunne have jævnbyrdige samtaler om mål og ønsker INDEN man indleder et parforhold. For så kan man også nå at sige, det var en fed tid i forelskelsens magt, men vi vil ikke det samme, så lad os slutte mens legen er god.
Det er der mange der ikke formår – tydeligvis, idet skilsmisseraten ligger på godt 50%.
Forelskelsen kan godt opstå igen og igen, men det, ligesom at have et godt parforhold, kommer ikke af sig selv, det kræver arbejde!

Tilbage til parforholdet med arbejdsgiveren – her formår de fleste af os at have samtaler om mål, trivsel og mistrivsel, formår at være klare på, hvad vi vil med vores arbejde, kan lide at arbejde med, og endda har mange af os halvårlige og helårlige statussamtaler. Altså formår vi at lave aftaler og samarbejde, hvilket er kilden til kærlighed. Denne adfærd bør vi også have i parforholdet, for så er der ikke grænser for, hvor meget man som par kan udvikle sig sammen, men også individuelt og det kan endda sikre at flere bliver sammen i et voksent, jævnbyrdigt og kærligt parforhold.

Så jeg spørger lige igen, hvilket parforhold kører bedst for dig – det med arbejdsgiveren eller det med din partner?

Kamilla Stilling Müller
Blegdamsvej 112, a.
2100 København Ø

T: 40 99 46 89
Skriv til mig