Når fødslen kommer uventet og for tidligt

Vi har alle lært at en graviditet tager ni måneder, ikke otte, syv og da slet ikke 6. Men det er dog en realitet for flere i dag, at en graviditet bliver afsluttet alt for tidligt. Når du er gravid, indstiller du dig på, at du har ni måneder til at vænne dig mentalt, fysisk og praktisk på at skulle føde og blive mor. Kroppen ændrer sig og maven vokser, og måske når du også at mærke spark og hikke fra din lille baby i maven.
Lige som du går og er ved at lære din baby at kende, bliver processen pludselig afbrudt af en for tidlig fødsel. Når det sker, er det ikke altid så nemt at takle alle de følelser det medbringer. Og er fødslen sket meget overraskende og pludseligt, kan det give en overflod af følelser som
forvirring, angst, sårbarhed, skyld med mere og at den lykkeverden du gik i bliver vendt på hovedet. Det samme gælder for barnets far.

At føde for tidligt kan blive et chok der i måneder kan lamme én med frygten for at miste, angsten for varige mén, og sorgen over at barslen er helt anderledes end forventet. At føde for tidligt, og måske få et barn der er alvorligt sygt eller har et handicap, er en meget stor udfordring for alle familier!
Først er der en lang og svære tilpasningsproces, så de daglige udfordringer, hvor man som forældre ofte kan føler angst, afmagt, sorg mv. selvom vi gør os umage hele tiden.
For at kunne blive ved med at drage omsorg for barnet, lille som stort, er man nødt til at kunne tage vare på sig selv. Det er derfor yderst vigtigt at få bearbejdet det tab det også kan føles som, selvom man måske har fået et barn.
Det kan være tab af en ”normal ” fødsel som man ellers har mange forestillinger om, eller det at få sin lille nye baby op og ligge på brystet, idet det hurtigt skal til Neonatalafdelingen.
Det er helt normalt, at opleve et væld af følelser som snydt, frarøvet, sorg, ked af det, magtesløs, angst, og mange andre følelser. Og det er yderst vigtigt at få dem bearbejdet og ikke forblive i overlevelsesmode, der kan ende med en depression. Det gælder for moderen såvel som faderen.
Jo mere processen og følelserne bliver bearbejdet, jo mindre vil det fylde, og jo bedre kan I opleve alle de fantastiske ting, som det også er at blive mor/far – selv til et lille for tidligt født barn.

Min egen vej til en familie

I 2016 påbegyndte jeg sammen med min kæreste fertilitetsbehandling.
Efter 3 års behandling i det private og utallige forsøg, lykkedes det at blive gravid.
Blot 7 måneder efter kom vores datter til verden.
At være i behandling, mislykkes og lykkes, blive mor og være indlagt med en præmatur baby rummer utallige følelser. Og selvom 2 forløb ikke er ens, så er der et hav af følelser ikke kun for moderen men også faderen.

I min egen proces, har jeg selv mærket kroppens udfordringer med hormoner og smerte, samt følt utallige følelser som, skam, skyld, sårbarhed, magtesløshed, sorg, angst, ikke slå til, og mange flere.

Selvom to forløb ikke er ens, så fylder det meget for mig i min praksis, at sikre at par eller enlige, der påtænker eller er i et behandlingsforløb, kan komme og blive mødt præcis der, hvor de er i deres proces. Det kan også være tiden efter, som forældre eller når det ikke lykkes der skal bearbejdes.

I et forløb med fokus på fertilitetsbehandling eller for tidlig fødsel, vil du/I få overblik over situationen og blive mødt præcis der hvor du/I er i forløbet. I vil få en yderst værdifuld indsigt i hvilke følelser der er medvirkende til, at du/I har det som I har det. Det vil give en langt større selvforståelse, og dermed nye handlemuligheder til at passe bedre på dig/jer selv, og skabe mere livskvalitets trods den svære situation. Du/I vil dermed opnå at blive mere emotionelt intelligente og få mulighed for i fremtiden selv at kunne tage styring over eget liv og skabe den ønskede livskvalitet.

Ved opstartssamtalen vurderes det om, der skal foreligge terapi sessioner for den enkelte. Det kan f.eks. være fordelagtigt, hvis den ene part er særligt påvirket.